Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reinhold Messner na MFA 2016 v Praze

1. 12. 2016

dsc_6415.jpgJe sobota  26. listopadu a zaplněný sál Slovanského domu s napětím očekává poslední přednášku hlavního dne Mezinárodního festivalu alpinismu. Jindy by diváci po vyčerpávajících deseti hodinách přednášek a promítání již značně prořídli, tentokrát však nejen většina vydržela až do konce, ale další ještě přibyli. Světla zhasínají a známý sportovní komentátor Štěpán Škorpil oznamuje příchod největší hvězdy festivalu a horolezeckého světa uplynulých desetiletí – „Dámy a pánové, na pódium přichází pan Reinhold Messner!“

Vítá ho obrovský potlesk a já v hledáčku fotoaparátu s obdivem sleduji muže, který před chvílí seděl vedle mě za pódiem a jehož mám tu čest jako akreditovaný fotograf na festivalu fotit. Je stále šlachovitý, má zarostlou a vrásčitou tvář ošlehanou větry a spálenou sluncem, velice husté vlasy a obočí, pod nímž se ukrývá neuvěřitelně přímý až uhrančivý pohled jeho očí. Mluví velice klidně a rozvážně příjemnou němčinou, změkčenou italským dialektem. Jeho přírodní vzhled, pronikavý pohled očí a sálající životní moudrost s velkým odhodláním vyvolává až mrazení…  Asi nejvýstižněji charakterizuje Reinholda Messnera moje třináctiletá Magda – „ je jako vlk“.

Ne, to není nekritický obdiv puberťáka k rozmazlené a přeplacené popové, fotbalové či hokejové hvězdě. Je to obdiv a úcta k muži, který v nedávné době překonával hranice lidských možností a jako první člověk na světě stanul na všech čtrnácti osmitisícových vrcholech. Mnohokrát při tom stál sám v nekonečných, kolmých, ledových stěnách tváří v tvář smrti, aby se vrátil ještě silnější, houževnatější a moudřejší a své zkušenosti později využíval k pomoci ostatním lidem, horám i přírodě, která je od pradávna naší živitelkou.

Reinhold ve své přednášce mluvil o jednotlivých etapách svého života, kdy nejdříve lezl na co nejvyšší výkon po horách, pak dělal přechody ledových pustin a pouští, pátral po existenci a vysvětlení legendy Yettiho, působil v Evropském parlamentu za zachování přírodních krás a nakonec stavěl muzea v Alpách. Mluvil i o tom, že se nepovažuje za výjimečně talentovaného, ale že život mu kladl hodně překážek a překonání každé z nich ho ještě více posílilo. Jestli nějaký talent prý kdy měl, tak to bylo, že šel stále za svým snem, za svou vizí. Ta neuvěřitelně pevná vůle s odhodlaností z jeho projevu i přes úctyhodný věk stále vyzařovala a troufám si tvrdit, že jsem se nikdy v životě nesetkal s takto charismatickým, přírodním člověkem.   

 

Na MFA 2016 vystoupila od pátku do neděle řada předních osobností světového alpinismu. Festival probíhal v krásných, reprezentativních prostorách Slovanského domu v Praze a byl provázen mimo jiné autogramiádami nově vydaných knih R. Messnera, P. Habelera a W. Nairze, který byl vedoucím památné expedice, při níž Messner s Habelerem zdolali bez kyslíku Mt. Everest. Tyto tři osobnosti se podařilo neuvěřitelně dostat na pódium Slovanského domu zakladateli Mezinárodního festivalu alpinismu a jeho současnému řediteli, panu Ladislavu Jiráskovi – Láďo díky za to, co jsi pro alpinismus a rozvoj turistiky u nás a nejen u nás, za ta léta udělal!

 

Reinhold Messner se narodil 17. září 1944. Je to italský, německy mluvící horolezec, cestovatel a spisovatel. Jako první na světě zdolal všech 14 osmitisícových vrcholů, spolu s Petrem Habelerem  zdolali jako první Mt. Everest bez použití kyslíkových přístrojů a jako první provedl úspěšný výstup na osmitisícovku sólově (Nangá Parbat). Přešel Antarktidu a pouště Taklamakan i Gobi. Zdolal Seven Summits – všechny nejvyšší vrcholy všech kontinentů. Je autorem několika desítek knih a byl poslancem v Evropském parlamentu. Založil v Alpách skupinu muzeí, které se věnují horám a lidem v nich žijícím.  

 

Náhledy fotografií ze složky Reinhold Messner na MFA 2016 v Praze