Jdi na obsah Jdi na menu
 


S Lucií Hrozovou na střeše

21. 12. 2014

dsc_5207.jpgNaší nejúspěšnější horolezkyni všech dob v drytoolingu a ledolezení jsem osobně poznal, když u mne projevila zájem o brigádu při provádění výškových prací. Ač finanční situaci v horolezectví dobře znám, přece jen mě to u vítězky závodu světového poháru 2013 a mnohonásobné mistryně ČR trochu překvapilo. Rád jsem ale využil možnost poznat tuto nejen velice šikovnou, ale i milou a krásnou mladou slečnu a nafotil s ní na střeše pár fotek. Práce a povídání s Luckou bylo moc fajn.

Lucka je na svůj věk a dosažené úspěchy neuvěřitelně skromná, stále optimisticky naladěná, s pevným stiskem ruky a přímým pohledem do očí. Na střechu přijela rovnou z nočního vlaku z Tater a tak jsem jí na některých snímcích musel akorát trochu vyretušovat drobná zranění a odřeniny, které si přivezla z lezení na Téryho chatě. Po střeše se Lucka pohybovala jako kočka a na rozdíl od ostatních pracovníků neprošlápla jedinou tašku - to se to s tak drobnou postavou leze! Ke své váze má ale Lucka neuvěřitelnou sílu, kterou jí většina mužů může jen závidět. Na otázku, kolik udělá shybů odpověděla, že "asi jen padesát"... no, já jich udělám maximálně deset, spíš ale míň, s čímž jsem se samozřejmě nepochlubil. Lucka však není žádná bulimička a u oběda jí nefalšovaně chutnalo - s chutí vypila jedno pivko a zajedla ho pořádným flákem masa s knedlíky...

Příběh Lucky - horolezkyně mně v mnohém připomíná tu lepší část sportovní kariéry  lyžařky Šárky Záhrobské. Trenérem Lucky je také vlastní tatínek a z minimálních prostředků a možností se jim oběma podařilo zatím vytěžit maximum. Škoda jen, že se na takový talent, jakým Lucka bezesporu je, nenajde dostatek peněz v rozpočtu ČHS. Při výši nákladů na účast v mezinárodních soutěžích tak hrozí, že Lucka s reprezentací ČR na trvalo skončí.

Tak Lucko díky a hodně štěstí!

 

Lucie Hrozová se narodila 30.10.1988. ve světovém poháru 2011 získala celkově 2. místo a v roce 2013 dokonce vyhrála závod světového poháru. Jako první žena na světě překonala nejextrémnější cestu ve Švýcarském Estingenu a je mnohonásobnou mistryní ČR v lezení v různých kategoriích. Kromě lezení má velmi ráda lyže, běžky, kolo, plavání a volejbal.

Pozn.: Drytooling je horolezecká disciplína s používáním maček a cepínů na skále, jako integrální součást ledolezení a jeho pokračováním tam, kde led již není.

 

Náhledy fotografií ze složky Lucie Hrozová na střeše