Jdi na obsah Jdi na menu
 


Toulání po Brdech

21. 2. 2021

Snad mně nedávno zesnulý spisovatel, znalec a milovník Brdské krajiny pan Jan Čáka promine, že jsem si vypůjčil název jeho knihy i pro název tohoto svého příspěvku. Není to proto, že bych se chtěl přiživovat na jeho krásném díle, ale prostě proto, že mne ani po delším přemýšlení nenapadl výstižnější titulek toho, co chci vyjádřit. A také proto, že jeho díla, ze kterého sálá láska k přírodě a vztah k nedávné i dávné historii, si nesmírně vážím – všem tulákům a trampům doporučuji knížky „Toulání po Brdech“, „Střední Brdy, krajina neznámá“ i „Zmizelá Vltava“ od Jana Čáky přečíst.

1.-na-cernolickych-skalach--brdy.jpgKdyž jsem byl mladý, zajímaly mne jen vysoké kopce slavných jmen – Alpy, Himálaj, Pamír, Andy, Matterhorn, Mt. Blanc … Pak jsem se začal nejvyšším a nejslavnějším kopcům pro velkou frekventovanost trekařů, horolezců a „takyhorolezců“ vyhýbat. Všudypřítomný byznis, hluk a odpad mne z těchto míst vyhnal na nižší a méně známé kopce v okolí. S ubývajícím volným časem a přibývajícími tělesnými vadami jsem pak hledal také místa, kam mohu vyrazit na den, dva, nebo jenom po práci na odpoledne, aniž bych polovinu toho času strávil za volantem na silnicích plných kamiónů, neurotických řidičů a čekáním v kolonách. Mám štěstí, že bydlím na okraji Prahy, odkud po necelé hodině většinou pohodové jízdy autem se člověk ocitne uprostřed mohutného pásma lesů, táhnoucího se od jižního okraje Prahy více než 50 kilometrů jižním směrem až k Březnici na Příbramsku. Nejsou to špičaté a vysoké hory, ale hluboké, klidné lesy, kde není problém najít mnoho značených i neznačených téměř liduprázdných pěšin k odpočinku uprostřed chrámu lesa a přírody. Není nad to, vzít si dobrou svačinku nebo oběd a ponořit se na celý den do těchto lesních samot, nasbírat košík hub (já batoh, koš nerad nosím v ruce), misku borůvek a večer se buď vrátit domů, nebo přespat pod širákem a pozorovat hvězdné nebe...

Nejsem ale ani básník, ani spisovatel a raději než píšu, chodím a fotím, proto za sebe nechám opět vyprávět hlavně svůj fotoaparát. Kamarádi, pojďte se tedy se mnou ponořit do brdských lesů, podívat na jejich osamělé vyhlídky, skály a skalky, vřesoviště, trampské chajdy a osady, opéct si u nich buřty a vychutnat čaj s příchutí jehličí….

 

Náhledy fotografií ze složky Brdy